Recioto della Valpolicella, Novaia

Recioto is de ware traditie van de Valpolicella. Deze zoete rode wijn van ingedroogde druiven wordt al gemaakt en gedronken sinds de tijd van de Romeinen. In de streek wordt een goede recioto niet perse bij een dessert genuttigd. Bij een bollito misto, stoofgerechten met orgaanvlees drinkt de Veronees prima een glas Recioto. Maar dit terzijde. De productie van een zeer klassieke en goede Recioto is altijd van het grootste belang geweest van de familie Vaona. Ze hebben er zelfs een van hun beste wijngaarden aan gewijd. De Novaje. De stokken zijn al aangeplant in de eind jaren 70 en hebben hiermee dus een zeer respectabele leeftijd!
De wijn rijpt 12 maanden op hout en nog 6 maanden op fles. Elegant en schoon.
Een leuk weetje. De Amarone ontstond pas in het begin van de 20e eeuw. Een vergeten vat Recioto bleek na vele jaren alle restsuikers te hebben omgezet in alcohol en een massieve structuur. Een enorme populariteit van deze wijn in de nieuwe wereld heeft de productie van Amarone in stand gehouden maar voor de locals. Recioto!
  • Land en regio:

    Italië, Veneto

  • Jaartal:

    2016

  • Kleur:

    Zoet

  • Druif:

    corvina, corvinone, rondinella

  • Inhoud:

    0,5L

  • Aantal:

    6 stuks

  • Duurzaamheid:

    Biologisch

  • Certificering:

  • Spijs advies:

    chocolade desserts, bij kazen, op zichzelf als dessert

Italië, Veneto

Novaia

Familiebedrijf van de Vaona familie in het hoge, noordelijk deel van Valpolicella. Er wordt hier volledig biologisch gewerkt, bij een relatief kleine productie van zo’n 40.000 f...

Meer over deze wijnboer
Novaia