Lionel Gosseaume

Frankrijk, Loire

Lionel Gosseaume stamt uit een familie van wijnboeren, maar verkoos in eerste instantie een leven ver weg van de wijnbouw. Toch kwam hij op zijn 37e terug  naar zijn geboortegrond, en nam in 2007 de wijngaarden van ene Jean-Claude Maurice over. 

Zijn domein beslaat nu meer dan 15 hectare, waarvan sauvignon blanc 75% uitmaakt en gamay zo’n 15%. Ook heeft hij wat côt en cabernet sauvignon. Hier maakt hij zeer getypeerde wijnen van, met een swingende doordrinkbaarheid. Op en top Loire wijn, waarvan de kwaliteit het gemiddelde van de relatief nederige appellation Touraine ver overstijgt. 

Naast deze basiswijnen heeft hij ook op het geprezen terroir Oisly (de cru van Touraine) enkele percelen, en maakt hij een wijn van zeer hoog niveau (‘Climat Nº1’). Ook heeft hij enkele zeer bijzondere variëteiten tot zijn beschikking: menu pineau en vooral meslier Saint François. Die laatste is een oude lokale variëteit (een natuurlijke kruising tussen gouais blanc en chenin blanc) die bijna is uitgestorven en waarvan Lionel een van de weinige producenten ter wereld is. Hij heeft 0,3 hectare en de opbrengst daarvan, die hij laag houdt vanwege de stevige zuren van meslier Saint François, assembleert hij met sauvignon blanc tot de zeer originele en heerlijke Vin de France die ‘Climat Nº2’ heet.

Het assortiment van Lionel Gosseaume