Dr. Loosen

Duitsland, Mosel

Het wijngoed Dr. Loosen bevindt zich tussen Bernkastel en Graach, aan de middenloop van de Moezel. Het zit al ruim 200 jaar in de familie. Ernst (zeg maar Erni) Loosen nam het stokje in 1988 over, en bracht het bedrijf naar de (inter)nationale top. Onder andere door onvermoeibaar de wereld door te trekken om het evangelie van de riesling te verkondigen.

Het wijngaardareaal van dit domein is van ongeëvenaarde kwaliteit, met de beste posities op Grosse Lagen (Grand Cru wijngaarden) aan de Mittelmosel: op de blauwe leisteen van oa Bernkasteler Lay, Graacher Domprobst en Himmelreich en Wehlener Sonnenuhr, op het rood vulkanisch gesteente van de Ürziger Würzgarten en op de rode leisteen van Erdener Treppchen en Prälat. De laatste gaard (de beste van de Mittelmosel) telt slechts 1,6 HA, waarvan Loosen bijna de helft bezit.

Als dit nog niet genoeg is: al zijn wijnstokken rusten op de originele wortelsystemen: Phylloxera is nooit in dit deel van de Moezel geweest. Wijnen van Alte Reben van wijnstokken met een gemiddelde leeftijd boven de 100 (!) jaar zijn dan ook geen uitzondering.

Het wijnhuis is traditioneel gespecialiseerd in het maken van droge (riesling) wijnen, al maken ze ook verschillende gradaties zoet en edelzoet.

Het assortiment van Dr. Loosen