Domaine des Pothiers

Frankrijk, Loire

Domaine des Pothiers is één van de oudste, maar ook één van de meest dynamische en opwindende domeinen binnen de appellatie. Dit fraaie domein is al enkele generaties eigendom van de familie Paire, en wordt op het moment geleid door de gelauwerde Romain Paire. 

Ze bewerken in totaal 10 hectare aan wijnstokken en op 30 are na zijn ze allemaal eigendom van de familie zelf. Terwijl de meeste wijngaarden zijn aangeplant met gamay Saint-Romain, hebben ze ook iets minder dan één hectare chardonnay en een halve hectare pinot gris. Alles wordt hier met de hand geoogst, en ze werken volledig biologisch (gecertificeerd). Naast het maken van wijn, fokken ze ook Limousin-vee.

De iconische wijngaard van dit huis is Le Clos du Puy, wellicht de hoogste wijngaard in de appellatie. De gaard kijkt uit op de vlakte en het Lac de Loire, met in de verte de bergen van Beaujolais. Het is een echte Clos van 1,7 hectare, volledig omsloten door een hoge muur. Het is een bijzondere plek die bijzondere wijn verdient. 

Al bestaat Domaine des Pothiers al eeuwen, het wijngebied is zo onbekend en afgelegen dat dit wijnhuis lang vrijwel onopgemerkt is gebleven. Tot 2014, toen het maatgevende Revue du Vin de France dit domein uitriep tot ontdekking van het jaar.

Het assortiment van Domaine des Pothiers