Cantina Bolzano / Kellerei Bozen

Italië, Alto Adige

Kellerei Bozen (of Cantina Bolzano in het Italiaans) is de kwaliteitscoöperatie van de gelijknamige stad in Zuid-Tirol (It: Alto Adige). Het is een fusie van 2 eerdere coöperaties: die van Gries uit 1908 (vooral beroemd om hun wijnen van de druif lagrein, op kleibodems langs de rivier de Eisack (Isarco)) en die van St. Magdalena uit 1930 (met als specialiteit wijn van vernatsch (ook wel schiava genoemd)). Er worden tal van typische streekwijnen gemaakt, zowel basiswijnen als wijnen van een specifiek terroir.

 

De wijnen van dit prachtbedrijf zijn altijd zeer precies; terroir en/of druif is altijd goed te proeven. De stijl is de laatste jaren zelfs eleganter geworden, een direct gevolg van de verhuizing naar een nieuwe, in de bergen uitgehakte wijnmakerij. Het wijnmaakproces is hier verticaal ingericht, zodat er niet gepompt hoeft te worden. Dit zorgt voor pure wijnen met fonkelend heldere smaken.

De meeste wijnen van de Kellerei worden overigens regionaal geconsumeerd. Dit kan beschouwd worden als groot compliment aan de wijnen.

 

 

Het assortiment van Cantina Bolzano / Kellerei Bozen