BIER

Naast wijn heeft Karakter Wijnimport ook een aantal bijzondere bieren. Alle drie uit Libanon en alle drie met een bijzonder karakter en zeer bijzondere smaak die kenmerkend is aan Libanon: de Oosterse kruidenmarkt.

961 Lager | Het woord lager komt van onze Duitse buren (‘lagern’) wat opslaan betekent. Rondom het jaar 1800 bewaarden Duitse brouwers hun bier in koude kelders. Na de fermentatie werd het bier voor weken of zelfs maanden opgeslagen in grotten in de Beierse alpen. Met ijs uit de bergen en meren werd de temperatuur laag gehouden en kon het bier bewaard worden.Tijdens het rusten kon het gist en andere substanties zich nestelen. Dit gaf het bier een zachte smaak en tegelijkertijd zorgde het voor de goud-gele kleur. Deze lager heeft 5 % ABV en een donkere gouden kleur. Het gebruik van bodemgisting in combinatie met lage temperaturen geven het bier een schone en zachte afdronk. 961 ipa ALMAZA
961 Lager | Het woord lager komt van onze Duitse buren (‘lagern’) wat opslaan betekent. Rondom het jaar 1800 bewaarden Duitse brouwers hun bier in koude kelders. Na de fermentatie werd het bier voor weken of zelfs maanden opgeslagen in grotten in de Beierse alpen. Met ijs uit de bergen en meren werd de temperatuur laag gehouden en kon het bier bewaard worden.Tijdens het rusten kon het gist en andere substanties zich nestelen. Dit gaf het bier een zachte smaak en tegelijkertijd zorgde het voor de goud-gele kleur.
Deze lager heeft 5 % ABV en een donkere gouden kleur. Het gebruik van bodemgisting in combinatie met lage temperaturen geven het bier een schone en zachte afdronk.
961 L.P.A |  Vanaf de 17de eeuw had Engeland veel overzeese kolonies en al het bier voor Engelse soldaten en burgers werd met schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Schepen waren maanden onderweg – te lang om het gewone bier goed te houden. De Engelse brouwers voegden meer hop toe aan het bier om het alcoholgehalte te verhogen waardoor het langer houdbaar bleef. Zo ontstond gedurende de 18de eeuw de India Ale. Veel later kwam men met de naam India Pale Ale (I.P.A.), wat in een advertentiecampagne gebruikt werd.
961 komt met de Libanese variant welke in het teken staat van de terugkeer van het bier naar het land waar bier en civilisatie geboren werd. Een huwelijk tussen westers brouwen, oosterse complexiteit en de sublieme expressie van de Libanese renaissance.
Almaza Bier is hét bekende biertje van Libanon, en dat al heel lang. Uiteraard tegenwoordig van Heineken, die alzo de premium marketing strategie kan doorvoeren. Wij importeren het in Nederland, een beetje de omgekeerde wereld natuurlijk, maar het biertje is heerlijk fris, ongecompliceerde doordrinker, op basis van maïs gemaakt, en ziet er goed uit.
Almaza is Libanon’s grootse en oudste brouwerij. Ze zijn al decennia marktleider, en daarom door Heineken overgenomen. Maar het bier, de receptuur, en imago zijn onveranderd. Almaza Pilsener is fris, zacht, licht en heerlijk. Wordt wat met Corona vergeleken.

961lpa961 brouwerij

Tijdens de belegering van Libanon in 2006 ontstond, als symbool van overleven en doorzetten, een geweldig lekker bier genaamd ‘961 Beer’. Mazen Hajjar en zijn vrienden brouwden in eigen keuken de eerste paar batches in ketels van 20 liter. Men verklaarden hen voor gek, maar was stiekem ook trots op het doorzettingsvermogen in deze donkere dagen. Ze besloten door te gaan en werden de enige microbrouwerij in het Midden-Oosten. Tegenwoordig brouwen ze ongeveer twee miljoen liter per jaar maar blijven nog steeds bij hun initiële principes van brouwen: het toepassen van traditionele technieken, kwaliteitsingrediënten gebruiken en vooral veel liefde voor bier. Oh ja, het heet 961 want dat is de internationale landcode als je Libanon telefonisch wilt bereiken.

Het progressieve karakter en ontstaan van 961 Beer spreekt ons erg aan. Uiteraard vinden we het bier ook gewoon fu#&ing lekker. Proeven doet geloven, daarom zijn proefflesjes altijd mogelijk. 961 Beer wordt al sinds 2012 geschonken in Hong Kong en vanaf 2013 in New York.